Bazylia i jej właściwości

Ta popularna przyprawa na dobre zagościła w naszych domach, jednak choć korzystamy z niej coraz chętniej, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jaki wpływ ma ona na ogólny stan naszego zdrowia. A przecież bazylia to nie tylko przyprawa. To naturalny lek na wiele przypadłości, któremu z pewnością warto poświecić więcej uwagi.

Bazylia to aromatyczne zioło, które może się rewelacyjnie sprawdzić jako źródło olejków eterycznych, wykazujących się sporą skutecznością w walce ze stanami zapalnymi. Przyprawa ta może nam również dostarczyć sporych ilości witaminy C – substancji, dzięki której możemy utrzymać układ immunologiczny w dobrej formie. Witamina K, beta-karoten, magnez oraz żelazo – oto kolejne składniki, dzięki którym aromatyczna bazylia staje się wartościowym dodatkiem do wielu potraw. Ta przyprawa może pomagać nam w utrzymaniu dobrego wzroku, wiadomo tez, że świetnie sprawdza się ona w profilaktyce takich chorób, jak zaćma czy zwyrodnienie barwnikowe siatkówki. Bazylia stanowi cenne wsparcie dla osób walczących z przeziębieniem oraz ze stanami zapalnymi, ma też rewelacyjny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego.

A w jaki sposób tę niezwykłą przyprawę możemy włączyć do swej diety? Możliwości jest wiele. Sporo ciekawych pomysłów dostarczą nam te książki kucharskie, w których pojawiają się przepisy na dania śródziemnomorskie. Tu bazylia, stosowana jako przyprawa, pojawia się dość często. Bazylia świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu zup oraz sałatek, można ją też wykorzystać do dań, w których główną rolę odgrywa makaron. Każdy sposób, który pozwoli nam na częstsze sięganie po ten wyjątkowy lek, jest dobry, zatem bez względu na to, na jakie przepisy postawimy, dieta z dodatkiem bazylii wyjdzie nam na dobre.

zdrowe-mięśnie

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *