Dla miłośników zdrowego stylu życia, fast foody są wielkim wrogiem. Kojarzone ze smażonymi na szybko burgerami i tłustymi frytkami, podgrzewanymi na szybko zapiekankami, stały się symbolem niezdrowej i tuczącej diety. A przecież fast foody mogą mieć sporą wartość odżywczą.
Czy fast foody mogą być zdrowe?
Wystarczy, że przyrządzimy je w odpowiedni sposób. Dla tych, którzy lubią bawić się w gotowanie, fast foody to spore i ciekawe wyzwanie. Pomysłów na zdrowe i smaczne zapiekanki nie brakuje, podobnie wygląda sprawa z pizzą oraz burgerami. Więcej warzyw w takich przekąskach to pierwszy krok do sukcesu. Do zapiekanek, pizzy i burgera świetnie nadaje się m.in. rukola oraz szpinak, nie brak też burgerów z awokado oraz owocami granatu. W przypadku burgerów popularne staja się zdrowe kotlety warzywne, przygotowane np. z buraków, soczewicy lub z kaszy gryczanej z różnymi warzywami.
A frytki?
To coraz większą popularnością cieszą się frytki z batatów lub frytki pieczone. Jeśli jeszcze zostaną one posypane aromatycznymi ziołami, będącymi zdrową alternatywą dla soli, można cieszyć się popularną przekąską, a jednocześnie dbać o swa formę oraz o sylwetkę. Kluczem do sukcesu jest pomysłowość oraz umiejętne zastępowanie niezdrowych produktów spożywczych takimi dodatkami, które oczarują i smakiem, i bardzo dobrym wpływem na zdrowie.