Kardamon to wyjątkowa przyprawa, która może nie tylko poprawić smak naszych potraw, ale i ogólny stan naszego zdrowia. Co warto wiedzieć na temat tego dodatku oraz jego leczniczych właściwości?
Z jakich względów warto włączyć kardamon do swej diety?
Choć kardamon jest zaliczany do grona najdroższych przypraw, powodów, dla których warto po niego sięgać, jest wiele. Jego wielkim walorem jest piękny zapach, dzięki czemu już w czasach starożytnych był wykorzystywany jako jeden z ważniejszych środków do produkcji pachnideł. Kardamon może się tez pochwalić charakterystycznym smakiem, dzięki czemu świetnie poprawia smak potraw rybnych oraz mięsnych. Przyprawa ta może się świetnie sprawdzić jako dodatek do zup oraz takich wypieków, jak ciasto z dyni lub marchewki. Gorąca kawa lub herbata z kardamonem, grzane wino z takim korzennym dodatkiem – oto kolejne propozycje, dla których pyszne potrawy są sprawą bardzo ważną.
Naturalny lek
Po kardamon warto też sięgać ze względu na swe zdrowie. Ta korzenna przyprawa to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale i naturalny lek, który może nas skutecznie wspierać w codziennej walce o zdrowie. W jego nasionach znaleźć można wiele substancji leczniczych, takich jak garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne oraz minerały: żelazo, wapń oraz magnez. Dzięki takiej zawartości, dieta uwzględniająca obecność kardamonu, może korzystnie wpływać na nasz organizm. Kardamon poprawia apetyt, świetnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, a jednocześnie stanowi cenne wsparcie w walce z bakteriami. Lepsza forma, mniej problemów z przemianą materii oraz świetny smak potraw – oto korzyści, na jakie można liczyć w chwili, gdy sięga się po taką przyprawę.